Thursday,June 24, 2021 Auto Home Business Life/Annuities Health/Dental Other
Quick Quote
Български » Статии » Затраховки 9

Затраховки 9

ЗАСТРАХОВКИТЕ
Здравни застраховки и застраховки живот

Нека в този брой на вестника отделим малко внимание и най-общо да опишем,какво представляват здравните застраховки и застраховките Живот.По принцип американците,а и нормалните общиства, имат висока застрахователна култура.Въобще застрахова се всичко,което може да бъде застраховано. Като казвам нормалните общества, имам в предвид така наречените “Бели Държави”,т.е. страните,които имат непрекъснато развитие напред,без да са преминали през катаклизмите на комунизъма и социалистическото общество.През този период много ценности в обществото бяха унищожени и мисленето на редица поколения променено и промито.Например бяха унищожени пенсионните фондове,застрахователните компании,професионалните сдружения и асоциации.В този ред на мисли и по простата причина,че здравеопазването беше национализирано и безплатно,отпадна нуждата от здравни застраховки.След 10 ноември бавно започна навлизането обратно на здравния застрахователен бизнес,който между другото както всичко в България се изгражда на напълно погрешен принцип.Това от което останалият свят се отървава,то там се насажда, и вместо да се вземе най-доброто от развитият свят,упорито се върви към повтаряне на грешките.
  Какво имам в предвид.Повечето от вас сигурно знаят,че има два основни вида здравни застраховки – НМО и РРО. HMO –health maintenances organization. PPO – preferred provider organization.Това, което в момента се насажда в България е НМО и всички знаят за така наречените GP- general provider или джи пита.Самото и название в буквален превод е здравна поддържаща организация,т.е. грубо казано поддържат ни,колкото да не умрем от настинка,но не ни поддържат,ако се наложи нещо по-сложно. Как работи НМО? При този план всеки е длъжен да си избере личен лекуващ лекар,който винаги е подчинен на НМО организацията и следователно е заинтересован да запазва парите и средствата в рамките на организацията. Този тип застраховки са по-евтини,но са добри само дотолкова,доколкото не ни се налага да търсим помощта на строго профилиран специалист,да кажем сърдечен хируг. При тях ,за да отидем на преглед при специалист,ни трябва направление от личният лекар,което не винаги е в интерес на НМО организацията,или,ако все пак получим това направление,то задължително не е при лекаря,който ние сме си избрали,а при този,при който ни изпратят,за да може цената на тези застраховки да се поддържа сравнително ниска.
Едно малко отклонение:Здравната система в Америка е била унищожена по време на управлението на Роналд Рейгън,до което управление е имало същата система,каквато сега все още съществува в Канада.Срещу минимални месечни вноски,всеки е могъл да си позволи относително нормално здравеопазвано,но по време на неговото управление,тези фондове са приватизирани,с цел да се подобри,но се е получил обратният ефект.Сега Буш се опитваше да направи същото с пенсионните фондове,засега не успява.SSL Certs