Thursday,June 24, 2021 Auto Home Business Life/Annuities Health/Dental Other
Quick Quote
Български » Статии » zastrahovki10


ЗАСТРАХОВКИТЕ
Здравни застраховки и застраховки живот
Продължение

Нека да продължим темата от миналият брой и да се опитаме най-общо да опишем видовете застраховки “Живот”. За съжаление, този вид застраховки са най-пренебрег-
ваните от българската общност и считани за най-маловажни.Това е лично мое мнение и може да не съм прав, но ми се струва,че причината е в онаследяването на мисленето от социалистическото общество.По това време,дето се казва всички бяхме равни или повечето от нас.Имуществото,което притежавахме беше най много един апартамент и една кола и малко покъщнина,която е закупена в брой и по принцип не дължахме никому нищо,а от тук и необходимостта от застраховка живот отпадаше.Между другото аз имах такава към ДЗИ и като падна социализма и всичко се преобърна, си изтеглих тези вноски(2000 лв.) и с тях открих първата си фирма в България.
Тук обаче в Америка,всичко е реално и както се онаследява имот,така се  онаследяват и дълговете.Застраховката “Живот” не е само някаква сума,която се изплаща на близките ни,само в случай,че с нас се случи най-лошото.Тези застраховки покриват също и временна и постоянна нетрудоспособност,инвалидност,плащания по мортгиджи и други дългове.За разлика от България едно време,като си купим имот тук,той струва колко? 200,000-500,000 дол.Да кажем мъжът в семейството е този ,който прави повече пари и на неговите плещи е по-голямата част от плащането на сметките.Шофьор на камион с 5-6000 дол. месечен доход,жена и две деца на 10 и 12 години,с къща за 365,000 и месечен мортгидж от порядъка на 1950 дол.Не дай си боже нещо се случи с този човек на пъгя,кой ще плаща сметките и изплаща къщата,ако той не си е закупил предвидливо застраховка живот,която да обезпечи бъдещето на тези,които най-много обича.защото застраховката “Живот” се закупува не зариди нас, а заради тези,които най- много обичаме,които са ни най мили.Е какво ще им оставим в случай на най-лошото.Нищо.Само дългове,които за съжаление трябва да се плащат и никой не го интересува,че човека си е отишъл и видиш ли от съжаление ще ви ги опростим.Напротив,кредиторите само това и чакат,защото при невъзможност да се изплаща определеният имот,той се отнема на безценица и след това препродава на търг на реалната му или по-висока цена.Ако обаче в този случай да кажем има застраховка “Живот” за сумата,за която къщата е закупена.В случай на най-лошото,застраховката изплаща този заем и наследниците се оказват с изплатена къща на стойност 400,000дол.Т.е. те са осигурени и няма да останат на улицата.След това какво,ако продадем тази къща за 450,000,защото цената и междувременно се вдигнала.
С 200,000 си купуваме сносен апартамент,където да изсраснат децата,а с остатъка инвестираме или ако не сме толкова добри в инвестирането,нека ги сложим в банката и осигурим колежа и бъдещето на децата си.Обаче тук вече ни се забива в главата другата мисъл:”А я ако нищо не се случи,значи съм си дал парите на вятъра”.Е тук въпроса вече опира до личен избор и решение.Всеки до голяма степен си определя сам съдбата.Макар,че и в този случай има решение,защото съществуват застраховки,които предлагат връщане на премиите,които сме заплатили след изтичане на срока на полицата,но те са и на по-висока цена.Т.е. хем си имаме застраховка,хем имаме и спестени пари,които ще получим обратно,ако нищо не се случи с нас през това време.Някои от тези полици пердлагат и заем по време на периода на полицата след петата година.През първите пет години са се се натрупали средства,като част от тях можем да си ги дадем на заем на нас самите,при много ниска лихва без да се налага да прекратяваме полицата. Ако този заем не го изплатим,след изтичане живота на полицата,парите,които ще ни върнат,ще бъдат по-малко с размера на заема.Има и полици,в които може да се включи цялото семейство.
Цената на застраховките,както и при здравните,зависи от възрастта,здравословното състояние,пушач или непушач.Ето и една истинска реална цена на действуваща застраховка.46 годишен мъж,пушач,за 200,00 дол.,валидна за 10 години е 103 дол на месец.Същата застраховка за 33 годишен мъж е 34 дол на месец.Ако застраховките са под 100,000,цените им драстично падат.Когато аз имах такава, плащах по 50 дол на тримесечие,т.е. по 16 дол на месец за мен,за жена ми и за детето.Тези са така наречените семейни застраховки.До 100,000 дол повечето компании не изискват медицински преглед,но с увеличаване на застрахователната сума,се увеличава и сложността на предварителният медицински преглед,защото никой не е луд да застрахова някой смъртно болен за 2,000,000 дол.
Има и застраховки,които се пердлагат при сключване на сделката при покупката на имота,т.е. премиите са включени заедно с мортгиджа,които са си нормални застраховки с единствената  особеност,че в случай на смърт парите не се изплащат на наследниците,а задължително се изплаща задължението по заема,т.е. изплаща се имота.Не може част от парите да иползваме за покриване на част от заема,а другите да използваме за нещо друго.

 SSL Certs